mado corporation
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Care este instuctajul la locul de munca?

In jos

Care este instuctajul la locul de munca? Empty Care este instuctajul la locul de munca?

Mesaj  draganolivia Lun Dec 07, 2009 3:12 pm

După efectuarea instructajului introductiv general, persoana nou angajată în unitate este repartizată acolo unde va lucra şi unde i se face instructajul la locul de muncă.
Instructajul la locul de muncă se efectuează tuturor persoanelor cărora normele prevăd ca li se face instructajul introductiv general şi, în plus, personalului transferat de la un loc de muncă la altul în cadrul aceleaşi unităţi.
Instructajul la locul de muncă se efectuează de către conducătorul locului de muncă, în grupe de maximum 30 de persoane.
Instructajul la locul de muncă se predă pe baza normelor specifice de securitate a muncii şi a instrucţiunilor proprii, elaborate pentru locul de muncă unde va lucra persoana respectivă. Acest instructaj are scopul de a instrui persoana în cauză cu privire la procesul tehnologic la care va participa, felul utilajelor, instalaţiilor, mecanismelor, dispozitivelor, sculelor etc. pe care le va folosi, modul de organizare a locului de muncă, transportul şi depozitarea materialelor cu care va fi aprovizionată, cauzele care pot genera accidente de muncă, părţile periculoase ale maşinilor şi utilajelor, sistemul de operare al acestora, modul de montare a aparaturilor şi a dispozitivelor de protecţie, modul de folosire a materialelor inflamabile sau toxice, modul de acţionare în cazul unui incendiu.
Este recomandabil ca instructajul la locul de muncă să fie cât mai pe înţelesul celor instruiţi şi cât mai convingător, folosind un vocabular adaptat pregătirii celor cărora li se adresează şi demonstraţii practice care vor deţine o pondere mare în timpul destinat instruirii. De o mare importanţă este, de asemenea, efectuarea de exerciţii privind utilizarea echipamentului individual de protecţie atunci când acesta este necesar şi a mijloacelor de alarmare, intervenţie, evacuare şi de prim ajutor.
Normele Generale de Protecţie a Muncii(N.G.P.M.) nu prevăd ca, la terminarea instructajului la locul de muncă, personalul instruit să fie supus verificării cunoştinţelor asimilate şi consemnarea rezultatului în fişa de instructaj, aşa cum prevăd pentru instructajul introductiv general. Cu toate acestea, chiar în lipsa unor prevederi exprese, este recomandabil ca, după efectuarea instructajului la locul de muncă, să se facă o verificare a cunoştinţelor pentru a se stabili care sunt lacunele persoanei instruite în vederea atingerii scopului instruirii prin punerea la dispoziţia acestuia, fie a unor materiale documentare, fie prin efectuarea unor noi demonstraţii practice.
Potrivit art. 103 al N.G.P.M., durata instructajului ia locul de muncă depinde de complexitatea utilajului sau locului de muncă la care va lucra persoana care se instruieşte şi nu va fi mai mică de 8 ore repartizate pe timpul perioadei de lucru de probă. Această durată se stabileşte de şeful compartimentului respectiv (secţie, atelier, sector etc), împreună cu şeful compartimentului de protecţie a muncii. Pentru a exista garanţia efectuării şi eficienţei instructajului la locul de muncă normele prevăd ca persoana instruită nu va fi admisă la lucru definitiv decât după ce şeful ierarhic al persoanei care a făcut instruirea a verificat ca persoana supusă instruirii şi-a însuşit cunoştinţele de protecţie a muncii.

draganolivia

Mesaje : 3
Data de înscriere : 07/12/2009

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum